Sunnuntai, ja koulut saati lapsien osalta iloisesti päätökseen. Hyvä paikka miettiä hieman missä oli itse noiden taaperoiden ikäisinä. Etenkin kun muisti vielä ainakin ohuesti pelaa..

Vanhin lopetti siis yläasteen juuri! Oh heizuus sentään, johan aika menee vauhdilla. Tuntuu että siitä ole kauaakaan kun itse pääsi ysiltä. Porvoon Urheiluhallin salin päätöstilaisuudesta ei ole juurikaan muistikuvia, mutta tärkeää oli se että suoraan tilaisuudesta iskän ja äitin kanssa Stadiin, ja tarkemmin sanoen Palloilukeskukseen, josta tarttui mukaan uudet World Cupit. Kyllä kelpas taas junnun lähteä Akilleksen B poikien treeneihin ja divaripeleihin legendaarisen loistavat pläägät kintuissa!

Aijai.. edessä oli kuuma kesä ’87, Hesa Cupit, joukkueen matka Norjaan pelaamaan. Henlgailua kavereiden kanssa fudistreenien lomassa. Elämä oli helppoa ja huoletonta. Tattarapallosta ei tuolloin vielä tietoakaan. Takana kohtuu haastava startti, kun tällainen ei-mistään kotoisin oleva jäbä on matkannut Saudi-Arabian ja Korson (!) kautta Porvooseen täysin uuteen ympäristöön ysiluokalle. Tässä vaiheessa on helppo todeta että sopeutuminen sujui vähintäänkin ok, ja lifelong friends alkoi pikkuhiljaa liittymään matkaan mukaan.

Keskimmäinen lopetti seiskan onnistuneesti, ja kasi alkaa siten kesän jälkeen. Meikäläisen vastaava tilanne keväällä/kesällä ’85 sitten?

Kevätjuhlissa on itku ja hyvästien jättäminen ysiluokan jälkeen tuttua kauraa, ja ymmärrettävää tietysti kun pitkän aikaa kasassa ollut luokka hajoaa. Oma peruskoulu sujui suurelta osin hieman eri ympäristössä. Kun seiskaluokka päättyi mun osalta, niin oli aika haikeat fiilikset. Olimme muuttamassa viiden Saudi-vuoden jälkeen Suomeen, ja amerikkalaisen koulun pihalla viimeisen päivän viimeiset tunnit olivat joka kevät samanlaiset; kerättiin nimmareita vuosikirjaan ja kyseltiin ’are you coming back next year?’ Ai et, no, voi perkele, me ei välttämättä nähdä enää. ikinä. Ainutlaatuisia ystävyyssuhteita solmittiin tuossa meidän ulkomaalaisten omassa kuplassa arabimaailman ulkopuolella, joten jäähyväiset olivat usein varsin tunnepitoiset.

Itsellä edessä oli Korso. Korson yläaste. Ei osoittautunut kaikista helpoimmaksi paikaksi. Yllättävän ehjin nahoin selvittiin, vaikka esim. ruokalassa parimetriselle sekakäyttäjälle vittuileminen ei jälkikäteen tuntunut enää parhaalta idealta. Äkkiähän sieltäkin frendejä sai; niin hyviä että ennen joulua lähtö runsaan puolen vuoden keikalle takaisin kotiin Saudeihin jopa harmitti ohuesti.

Nuorimmainen taisteli itsensä jatkoon kolmannelta luokalta. Omalta kohdalta kolmas vuosiluokka oli melkoisenlainen muutos edelliseen. Muutto pikkukylän puisesta koulusta Ruokolahdelta miljoonakaupunkiin Riadiin, ja kansainväliseen kouluun jossa jo tuolloin oli yli 2000 oppilasta, oli takana. Ensimmäisellä tunnilla otettiin pareittain kysymyksiä, joiden tarkoitus ilmeisesti oli vähän kertoa ketä olemme. Nousin seisomaan ja kaveri kysyi ’What is you name’. Kaikkea muuta kuin reipas vastaus, mutta nimeni osasin kertoa. How old are you? Sekin meni vielä. Seuraavaan kysymykseen ainoa vastaus oli paniikinomainen tyhjä tuijotus seinään joka viesti selvää sanomaa: take me back home to Ruokolahti!!!

Yllättävän nopeasti kieli nuorille tarttui kuitenkin ja talvi 80-81 meni vauhdilla, ja kävi kuten tulevina vuosina tutuksi osoittautui: kevään viimeiset päivät saapuivat turhan nopeasti, ja viimeisinä päivinä mietittiin ketkä palaavat kouluun vuoden päästä, ja kenen perheiden diilit loppuivat, ja kaverit palasivat jenkkeihin, Kanadaa, Ruotsiin, Tanskaan, Kyprokselle, Japaniin, Intiaan, Filippiineille tai muualle maailmaan aikana jolloin Somesta ei tiedetty vielä mitään.

Paljon on tapahtunut, paljon on koettu, toivottavasti vielä edessäkin. Toivotaan että omille skideille pystytään antamaan edes kohtuulliset eväät tulevaisuuteen. Omat vanhemmat antoivat minulle ja veljelleni ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea aivan käsittämättömän upean ja erilaisen kouluympäristön. Pieni palanen sielusta ja sydämestä jäi tuonne Riadin ulkopuolella sijaitsevaan kouluun. #saudibrats #saudiarabianinternationalschoolriyadh